Do 02 jul 2020 20:15  
Zo 05 jul 2020 11:00  
Ma 13 jul 2020 20:15  

  Poll
  8,73
 
  Regie
  Johan Nijenhuis
 
  Land - Jaar
  Nederland - 2019
 
  Duur
  103'
 
  Met
  Herman Finkers, Johanna ter Steege e.a.
 

Natuurlijk speelt de naam van Herman Finkers een belangrijke rol bij het succes van de film. Toch kom je als kijker al snel los van diens cabarethistorie en dat maakt zijn kwaliteiten duidelijk op het acteerpodium; die waren natuurlijk al veel eerder bekend bij zijn tegenspeelster Johanna ter Steege. Opvallend is dat Johan Nijenhuis de regisseur is die vooral bekend is van romantische komedies en dat de film Twents gesproken (en daarom ondertiteld) is.

Jan en Gedda zijn al 35 jaar getrouwd, maar Gedda's liefde is nogal benauwend. Zij weet onderhand beter wat Jan denkt en wil dan hijzelf en zij regeert, met de allerbeste bedoelingen weliswaar, hun wereld. Jan bedenkt dat het voorwenden van alzheimer en de daaruit volgende opname in een tehuis wellicht wat lucht kan scheppen in zijn huwelijk. Ook speelt mee, dat de laatste wensen van zijn schoonvader op geen enkele manier worden ingewilligd en dan wordt het hem toch echt te veel.

"Het levert een film op die er niet op uit is je te laten schaterlachen, maar net zoals Finkers' cabaret voor een constante glimlach en onophoudelijk gegrinnik zorgt. Het is vooral een vertelling die je zo nu en dan een echte vraag durft te stellen, het liefst als je even niet zit op te letten." (FilmTotaal)