Do 06 aug 2020 20:15  
Di 11 aug 2020 20:15  
 

  Poll
  8,85
 
  Regie
  Malou Reymann
 
  Land - Jaar
  Denemarken - 2019
 
  Duur
  97'
 
  Met
  Jessica Dinnage, Mikkel Boe Følsgaard, Hadewich Minis, Rigmor Ranthe, Kaya Toft Loholt, Neel Rønholt e.a.
 

Toen de film op het IFFR in januari voor het eerst te zien was in ons land had hij nog geen distributeur. Op 9 juli wordt duidelijk dat September de Deense film heeft aangekocht.

Niemand heeft het aan zien komen als Thomas zijn harmonieuze gezin vertelt dat hij verder liever als vrouw door het leven wil gaan. De jongste van zijn twee dochters, de 11-jarige Emma, kan die mededeling dan ook helemaal niet aan en wanneer Thomas al snel zijn gedrag begint aan te passen, wordt het er niet gemakkelijker op.

Regisseur Reymann, zij schreef ook het scenario, groeide zelf op met een vader die transvrouw werd en weet dus feilloos hoe kinderen zo'n complexe situatie kunnen ervaren. Zij was in Rotterdam ook aanwezig en het was fascinerend hoe zij uiteindelijk de beslissing van haar vader accepteerde en hoe duidelijk zij daarover kon vertellen, net zo helder als in haar debuutfilm. Opvallend was hoe zij de woorden 'hij' vóór de transitie en 'zij' erna op de juiste momenten gebruikte.

"Tussen intieme, tere en hartverscheurende momenten door schetsen herkenbare oude homevideo's het jonge gezin in ogenschijnlijk simpeler tijden." (festivalcatalogus)

Winnaar van de VPRO Big Screen Award op het IFFR en uit het juryrapport citeren we: "Terwijl de onvoorwaardelijke liefde tussen vader en dochter onder druk staat door vaders transitie, legt de film nauwkeurig, en met intieme details, de fases vast waar het jonge meisje doorheen moet gaan. De film brengt veel emoties en overwegingen naar boven en verdient zeker gezien te worden door een groter publiek."