Do 27 aug 2020 20:15  
Di 01 sep 2020 20:15  
 

  Poll
  7,81
 
  Regie
  Sebastián Borensztein
 
  Land - Jaar
  Argentinië - 2019
 
  Duur
  116'
 
  Met
  Ricardo Darín, Chino Darín, Luis Brandoni, Verónica Llinás e.v.a.
 

Vanavond zetten we u met plezier een Argentijns schelmenverhaal voor, in het thuisland een enorm kassucces. De Engelse titel Heroic losers dekt wat beter de lading: een groep dorpsvrienden wordt - met voorkennis bij de bank - het spaargeld ontnomen en dat verenigt hen voor een passende wraakactie.

Fermín en zijn vrouw Lidia willen samen met hun dorpsgenoten een coöperatie opzetten rond een oude graansilo, een ogenschijnlijk onhaalbaar project trouwens. Het verzamelde geld zetten ze op een rekening bij de lokale bank, maar al snel gaat de corrupte bankdirecteur vlak voor de beruchte 'Corralito', de financiële crisis, er met hun geld vandoor.

Als ze er achter komen dat hun zogenaamd bevroren geld verdwenen is in een zwaarbeveiligde, in een bos verstopte kluis van jurist Manzi, geeft dat hoop en de vrienden, niet allen even snugger, gaan aan de slag om terug te krijgen wat hen toebehoort en daartoe wordt een vernuftig plan gesmeed.

Naar de roman 'La noche de la usina' van Eduardo Sacheri die samen met regisseur Borensztein het script schreef.

"De film heeft geen gelikt camerawerk of messcherpe dialogen, maar dat draagt juist bij aan de charme. Het gaat niet om geniale dieven, maar om onhandige sukkels die gemotiveerd door onrecht het heft in eigen handen nemen." (de Filmkrant)