Do 10 sep 2020 20:15  
Di 15 sep 2020 20:15  
 

  Poll
  9,05
 
  Regie
  Maryam Touzani
 
  Land - Jaar
  Marokko - 2019
 
  Duur
  98'
 
  Met
  Lubna Azabal, Aziz Hattab, Nisrin Erradi, Douae Belkhaouda e.a.
 

Vanwege de coronasluiting van dit voorjaar kunnen we nog wat langer profiteren van de successen van het IFFR. Het Marokkaanse Adam eindigde met een 4,6 uit 5 op de 7e plaats van de publiekspoll.

Adam is de eerste film van Maryam Touzani, die ook het script schreef en zij baseerde het verhaal op ervaringen uit haar jeugd in Tanger, 17 jaar geleden.

De zwangere en ongetrouwde Samia is op zoek naar een baan en een dak boven haar hoofd en klopt in Casablanca aan bij Abla die haar in eerste instantie doorstuurt. Als weduwe en alleenstaande moeder van de 8-jarige Warda heeft ze genoeg aan zichzelf, maar uiteindelijk biedt zij toch hulp. Die verleende steun werkt langzaam maar zeker twee kanten op als Samia een uitstekende hulp blijkt te zijn in de bakkerij van Abla door de wijze waarop zij rziza bereidt.

"Maryam Touzani houdt het verhaal bewust klein en heeft geen grote verrassingen in petto, maar vertrouwt op haar boeiend geschreven personages en de goede actrices die deze karakters vormgeven. Dat werkt goed. Veel close-upshots en bijna schilderachtige weergaven van de situaties versterken de intimiteit van de film." (Cinemagazine)