Di 08 sep 2020 20:15  
 
 

  Poll
  8,62
 
  Regie
  Lauren Greenfield
 
  Land - Jaar
  Denemarken, Verenigde Staten - 2019
 
  Duur
  101'
 
  Met
  Imelda Marcos (Zichzelf)
 

De eerste van 2 indrukwekkende documentaires in deze folder gaat over voormalig first lady van de Filipijnen: Imelda Marcos en weduwe van dictator Ferdinand Marcos. U weet ongetwijfeld dat ze trots is op het enorme aantal van 3000 paar schoenen dat ze bezit, maar dat is maar een van de verbazingwekkende wetenswaardigheden die ze in de film ons laat weten.

Regisseuse Lauren Greenfield richtte al eerder haar camera op excessief rijke mensen (Queen of Versailles) en portretteert nu dus ook Imelda Marcos, die zij al vanaf 2014 volgde.

Deze excentrieke vrouw (91 is ze ondertussen) zet zichzelf trouwens gemakkelijk weg als "vaderlandslievende weldoenster\", waarmee zij de familiegeschiedenis van macht en corruptie schaamteloos herschrijft. Alsof zij níet met haar man in 1986 naar Hawaï werd verbannen etaleert zij, terug in haar land, als "moeder van het volk" haar rijkdom, terwijl dat land ten onder gaat aan corruptie.

"In een tijd waarin fake-nieuws overal ter wereld verkiezingen beïnvloedt, is het verhaal van Imelda's comeback een huiveringwekkend sprookje." (persmap)

"Greenfield bouwt een vaartvol, vlijmscherp betoog op, waarin ze het pijnlijke verleden van de Filippijnen, getekend door verwoestende corruptie, marteling en moord, verbindt met het heden." (Trouw ★★★★★)