Do 19 nov 2020 20:15  
Di 24 nov 2020 20:15  
 

  Poll
  9,15
 
  Regie
  Maria Sødahl
 
  Land - Jaar
  Noorwegen - 2019
 
  Duur
  126'
 
  Met
  Stellan Skarsgård, Andrea Bræin Hovig e.a.
 

Het kan natuurlijk zijn dat Scandinavische films ons zo liggen omdat de bewoners zich in films uitdrukken en gedragen zoals wij dat gewend zijn. Maar ook de openhartigheid in het Noorse Hope sprak ons erg aan.

Anja heeft een succesvolle tour met haar dansgezelschap achter de rug en is blij om thuis Kerst te kunnen vieren. Haar veel oudere partner Tomas is theaterregisseur en bij het gezin horen ook nog zes kinderen: drie uit Tomas' eerste huwelijk en drie van hen samen. Tomas heeft zijn ouderlijke plichten vanwege zijn werk wel wat verwaarloosd.

Vlak voor Kerst krijgen Anja en Tomas slecht nieuws: Anja heeft een hersentumor en zal niet lang meer leven. Hoe moeten ze dat hun kinderen vertellen? De gesprekken daarover leggen al een zware druk op de relatie.

Met haar eerste film Limbo won de Noorse filmmaker Maria Sødahl in 2010 meteen al 5 Amanda's (de Noorse Oscars). Met Hope won ze bij de Europese première op het Filmfestival van Berlijn het ‘Europa Cinemas Label'. Sødahl baseerde het verhaal op eigen ervaringen en dat maakt het allemaal nog extra overtuigend.

"Zo'n precair verhaal kan gemakkelijk ontaarden in sentimentaliteit. Door het verhaal op nuchtere toon te vertellen ontwijkt Sødahl de valkuil er een tranentrekker van te maken. Daarbij helpt het fenomenale acteursduo dat de hoofdrollen speelt, Andrea Bræin Hovig en Stellan Skarsgård. Ook castte Sødahl echte dokters en ziekenhuispersoneel." (NRC)