Di 27 jul 2021 20:15  
 
 

  Poll
  8,50
 
  Regie
  Thierry Demaizière, Alban Teurlai
 
  Land - Jaar
  Frankrijk - 2019
 
  Duur
  92'
 
  Met
  Pelgrims van over de hele wereld
 

De traditie van de Lourdesreizen indachtig konden we deze documentaire niet overslaan. In het afgelopen jaar vonden ze natuurlijk niet plaats, maar ongetwijfeld zal dat weer wel het geval zijn zodra het kan.

160 jaar geleden verscheen de Maagd Maria meerdere malen aan Bernadette Soubirous, een meisjes uit Lourdes, een klein stadje in Zuid-Frankrijk. Onder normale omstandigheden bezoeken dagelijks vele duizenden pelgrims uit de hele wereld de plek waar dat allemaal gebeurde. Tientallen miljoenen, soms ernstig zieke mensen wrijven over de rots in de grot van Lourdes; sommigen nemen zelfs een bad in het heilige water. Met een, soms jaarlijks, bezoek aan Lourdes kunnen ze er weer een jaar tegen.

Thierry Demaizière en Alban Teurlai maakten een verslag zonder oordeel van hun ontmoetingen met een aantal van die pelgrims.

"Het is een groots theater van het leven waar aangrijpende levensverhalen verteld worden. Een plek waar ook gedanst en gelachen wordt. En hartverscheurend gehuild bij het afscheid want "als je in Lourdes bent, kun je je laten zien zoals je bent"." (Persmap)