Do 28 jan 2021 20:15  
Di 02 feb 2021 20:15  

  Regie
  Francis Lee
 
  Land - Jaar
  Verenigd Koninkrijk - 2020
 
  Duur
  119'
 
  Met
  Kate Winslet, Saoirse Ronan, Gemma Jones, James McArdle e.a.
 

Zijn indrukkende vorige film God's own country moesten we vanwege ruimtegebrek overslaan. Dat doen we dus niet met Ammonite van Francis Lee, waarvoor hij onder anderen Kate Winslet en Saoirse Ronan wist te strikken.

In het 1840 van Engeland is paleontoloog Mary Anning aan het werk in de woeste kuststreek van Lyme Regis in zuid-Engeland. Haar carrièresuccessen van grootse ontdekkingen zijn verleden tijd en nu zoekt ze naar fossielen om die aan toeristen te verkopen en op die manier haar zieke moeder te kunnen onderhouden.

Met de komst van geoloog Roderick Murchison en zijn vrouw Charlotte ontstaat er reuring, met name tussen de dames die aanvankelijk niets van elkaar willen, al was het maar vanwege het klassenverschil. En dan vraagt Roderick ook nog of Mary zijn vrouw wat wil helpen bij het verwerken van een verlies. Dan komen Mary en Charlotte erachter, dat ze wel degelijk wat voor elkaar kunnen betekenen.

"Met een minimum aan dialogen en des te meer visuele kracht stapelt regisseur Francis Lee de bouwsteentjes op voor een groeiende genegenheid, vriendschap, liefde. Geen broeierige blikken, wel blote voeten op natte keien. Hijgend samen een rotsblok uitgraven. In één bed slapen omdat er maar één bed is." (Trouw)