Do 08 jul 2021 20:15  
Di 13 jul 2021 20:15  
 

  Poll
  9,45
 
  Regie
  Jasmila Žbanić
 
  Land - Jaar
  Nederland, Bosnië - 2020
 
  Duur
  102'
 
  Met
  Jasna Đuričić, Boris Isaković, Raymond Thiry, Juda Goslinga, Sanne den Hartogh, Teun Luijkx, Johan Heldenbergh, Reinout Bussemaker, Micha Hulshof, Sol Vinken, Job Raaijmakers, Joes Brauers
 

Het was de bedoeling dat Quo vadis Aida te zien zou zijn op het IFFR. Dat kon toen alleen online, maar de film won ondanks de beperkingen van het kleine thuisscherm de publieksprijs. Onze plannen om mee te doen met het 'IFFR bij jou in de buurt', de tweede sessie van het festival kwamen helemaal te vervallen. Maar vanaf 1 juli zal hij dus alsnog op vele grote schermen te zien zijn, waaronder dat van Fanfare.

Aida is in 1995 een van de tolken op de Nederlandse VN-basis in Srebrenica. Met haar gezin en nog 20.000 Bosnische moslims zoekt zij een veilig onderkomen vanwege het oprukkende Bosnisch-Servische leger en is zij ervan overtuigd dat de VN hen zou beschermen. Maar de chaos wordt groter en groter en de spanning groeit evenzo en in de uren voorafgaand aan de dramatische evacuatie van de vluchtelingen komt zij tussen twee vuren te liggen, vooral als zij probeert haar man en zonen te redden.

Quo Vadis, Aida? werd genomineerd voor een Oscar voor beste buitenlandse film en geselecteerd voor de officiële competities van Venetië en Toronto. De film won meerdere prestigieuze prijzen waaronder zoals gezegd de Publieksprijs op het International Film Festival Rotterdam en de Grand Jury Award op Movies that Matter.

"Meeslepend, aangrijpend en hartverscheurend." (Variety)

"Regisseur Jasmila Žbanić brengt het conflict nauwkeurig in beeld en ontleedt op expliciete wijze wat er misging in de communicatie tussen de Nederlandse VN-troepen, de Bosnische moslimbevolking en het oprukkende Servische leger." (persmap)