Do 01 jul 2021 20:15  
Di 06 jul 2021 20:15  
 

  Poll
  8,66
 
  Regie
  Chloé Zhao
 
  Land - Jaar
  Verenigde Staten - 2020
 
  Duur
  108'
 
  Met
  Frances McDormand, Bob Wells, Linda May, David Strathairn, Swankie e.a.
 

Hoewel Disney de met prijzen overladen film, vanwege de coronapandemie, al op zijn streamingdienst heeft gezet, mag die aan 'het grote doek' per se niet voorbijgaan.

Nomadland is de derde speelfilm van Chloé Zhao, de jonge, in Amerika woonachtige, in Beijing geboren regisseuse. In 2018 vertoonden we, ook van haar hand, The rider die van ons publiek een 8,13 kreeg.

Zhao schreef zelf het script voor de film aan de hand van het boek Nomadland: Surviving America in the twenty-first century, een non-fictieboek uit 2017.

Door de recessie is Fern haar baan en bezittingen verloren en zij besluit om als een hedendaagse nomade met een minibus erop uit te trekken. Het zijn de echte nomaden Linda May, Swankie en Bob Wells en haar vrienden die Fern steunen bij haar ontdekking van het Amerikaanse westen.

Winnaar Gouden Leeuw van Venetië, publieksprijs Toronto, twee Golden Globes waaronder die voor beste drama, Critics' choice awards voor beste film, beste regie en meer, 4 Bafta's en 3 Oscars (beste film, beste regie en beste actrice Frances McDormand).