Do 02 sep 2021 20:15  
Di 07 sep 2021 20:15  
 

  Poll
  6,34
 
  Regie
  Kitty Green
 
  Land - Jaar
  Verenigde Staten - 2019
 
  Duur
  87'
 
  Met
  Julia Garner, Owen Holland, Matthew Macfadyen e.a.
 

In The assistant, wordt een #MeToo-verhaal, enigszins op afstand maar meer dan duidelijk, verteld door de ogen van Jane, die nog maar net een nieuwe baan heeft. Als assistente van een succesvolle producent in de filmwereld van New York krijgt zij al snel een onthutsend beeld van dat wereldje. Ze vindt het geen probleem om lange dagen te maken en eigenlijk overal voor op te draaien, ook al is zij als dat zo uitkomt ook de voetveeg van haar collega's.

De grote baas zien we zelf niet, maar als Jane sterke vermoedens heeft, of eigenlijk wel weet, dat deze zich schuldig maakt aan misbruik van een jonge vrouw, wil ze de zwijgcultuur doorbreken.

"Maar wat Green in haar eerste speelfilm laat zien is niet hoe die vlek op de bank is gekomen, maar hoe een heel bedrijf het mogelijk maakt dat die vlekken er maar op blijven komen. Haar film is niet autobiografisch, maar wel gebaseerd op tientallen interviews met vrouwen uit de filmindustrie, onder wie ex-werknemers van de Weinstein Company." (NRC *****)