Do 30 sep 2021 20:15  
 
 

  Poll
  6,24
 
  Regie
  Magnus von Horn
 
  Land - Jaar
  Polen - 2020
 
  Duur
  105'
 
  Met
  Zbigniew Zamachowski, Aleksandra Konieczna, Julian Swiezewski, Magdalena Kolesnik e.a.
 

De film van vanavond past helemaal in de tijd van social media waar ideaalbeelden door vloggers en influencers worden 'opgelegd' aan hun volgers. In Sweat maken we kennis met de minder florissante achterkant van die nieuwigheden.

Sylwia Zajac is zo'n influencer en als fitnesscoach moet ze hard werken om haar lichaam in vorm te houden. Met 600.000 volgers is zij een grote, maar ondanks die aandacht en door haar familie onbegrepen, voelt zij zich eenzaam. Als ze daar op Instagram melding van maakt, strookt dat niet met het positieve imago dat haar volgers en - niet onbelangrijk - haar sponsors willen zien. Als ze bovendien last krijgt van een stalker, kan ze dat er niet bij hebben en zij vraagt een vriend dat 'probleem' op te lossen. De gevolgen zijn ingrijpend.

Sweat is, na Corpus Christi (8,32), opnieuw een eigentijdse Poolse film over intimiteit en eenzaamheid.

"Zo klinkt haar overtuiging dat ze "mensen inspireert een gezond leven te leiden" naïef, maar oprecht. Kolesnik geeft Sylwia interessante ambiguïteit en zorgt dat je om haar begint te geven, ondanks haar narcisme." (NRC)

"Hij verkent met een scherp oog voor detail machtsverhoudingen en klassenverschil in de online en offline wereld. De verfijnde invulling van hoofdrolspeler Magdalena Kolesnik maakt Sweat tot een film die zich moeilijk in een hokje laat stoppen." (De Volkskant)