Do 25 nov 2021 20:15  
 
 

  Poll
  8,93
 
  Regie
  Vadim Perelman
 
  Land - Jaar
  Duitsland - 2020
 
  Duur
  128'
 
  Met
  Nahuel Pérez Biscayart, Lars Eidinger, Jonas Nay e.v.a.
 

Nog steeds kunnen verhalen verteld worden over de Tweede Wereldoorlog, deze keer levert dat een film uit Wit-Rusland(!) op, zij het dat de productie ook deels Duits is.

Dat verhaal begint weliswaar in 1942 in bezet Antwerpen, waar de Jood Gilles wordt opgepakt door SS'ers, maar zal zich grotendeels afspelen in een nazikamp. Gilles wordt daarnaartoe gestuurd en ontsnapt er maar net aan executie door te doen alsof hij een Iraniër is; zijn uiterlijk maakt dat ook wel geloofwaardig.

Het gevaar is echter nog niet geweken, want hij krijgt de onmogelijke opdracht om SS-officier Koch, die na de oorlog in Iran een zaak wil beginnen, voldoende van het Farsi te leren. Gilles zal dus Perzische woorden moeten verzinnen én onthouden en aanvankelijk lukt dat wel aardig met een paar woorden per dag. Maar Koch voert het tempo op en Gilles' opdracht wordt dus steeds ingewikkelder.

Persian lessons won de Film en Literatuur-award bij Film by the Sea in september van dit jaar en is deels gebaseerd op het korte verhaal 'Erfindung einer Sprache' van de Duitse schrijver Wolfgang Kohlhaase.
Bijzonderheden
Nederland première