Do 12 mei 2022 20:15  
 
 

  Poll
  7,53
 
  Regie
  Sebastian Meise
 
  Land - Jaar
  Oostenrijk - 2021
 
  Duur
  116'
 
  Met
  Franz Rogowski, Georg Friedrich e.a.
 

Anno 2022 kun je je moeilijk voorstellen dat (ook) in het naoorlogse Duitsland homoseksualiteit er nog toe kon leiden dat je in de gevangenis terecht kwam. Dat overkomt Hans telkens weer, nadat hij in de oorlog ook al in Auschwitz heeft gezeten.

Wanneer hij een cel moet delen met Viktor, een veroordeelde moordenaar, maakt dat het er niet gemakkelijker op, omdat die hem met argwaan tegemoet treedt. Maar bij het jarenlange verblijf in de gevangenis ontstaat er toch een wederzijds respect en zelfs een band tussen de twee.

"Grosse Freiheit is een verpletterend gevangenisdrama over de betekenis van vrijheid, identiteit en menselijke verbondenheid." (persmap)

"Het is een krachtige, filmische manier om de ondraaglijk langdurige vervolging van homo's zichtbaar te maken. In een subtiel hartverscheurende scène zien we Hans vanuit zijn cel naar de maan turen: daarboven heeft zonet voor het eerst een mens gewandeld, maar op aarde verandert er bitter weinig." (De Morgen)

De film van de Oostenrijker Sebastian Meise werd in Cannes bekroond met de Juryprijs (Un certain regard) en maakte daarna een zegetocht langs vele internationale festivals en is gebaseerd op een waargebeurd geschiedenis.