Do 02 jun 2022 20:15  
 
 

  Poll
  6,93
 
  Regie
  Clio Barnard
 
  Land - Jaar
  Verenigd Koninkrijk - 2021
 
  Duur
  95'
 
  Met
  Adeel Akhtar, Claire Rushbrook e.a.
 

Dat de Britse film ook veel te bieden heeft aan veel kleinere producties, anders dan grote zoals Downton Abbey van vorige week, is gevoeglijk bekend. Ali & Ava is zo'n 'kleintje'.

Ali heeft altijd goede zin als kleine huisbaas en hij bekommert zich als dat nodig is ook om zijn huurders. Bij het ophalen van een van zijn 'huurkinderen' maakt hij contact met de uit Ierland afkomstige onderwijsassistente en nog maar pas gescheiden moeder Ava. En het lijkt zowaar wel te klikken tussen Ali en Ava: ze geven beiden veel om muziek, maar de stijl is bepaald niet dezelfde. Ali is gek op heftige Britse punk en Ava op country en folk. Dat blijkt geen belemmering, want die ligt meer in het feit dat zowel Ava's eerdere relatie als het aflopende huwelijk van Ali de nodige problemen met zich meebrengen.

Ali & Ava is een optimistische, romantische film die zich afspeelt in de sobere setting van de voormalige industriestad Bradford. De score met muziek van The Specials en Bob Dylan tot recente club- en pophits, dragen bij aan de energieke sfeer van de film (citaat persmap).

Van regisseur Clio Barnard vertoonden we eerder The selfish giant (8,3), waarvan zij zegt tijdens de opnames mensen te hebben ontmoet die haar voor het maken van Ali & Ava inspireerden.