Do 16 jun 2022 20:15  
 
 

  Poll
  9,18
 
  Regie
  Fred Cavayé
 
  Land - Jaar
  Frankrijk - 2021
 
  Duur
  115'
 
  Met
  Daniel Auteuil, Gilles Lellouche, Sara Giraudeau e.a.
 

Wanneer de druk op de Joodse juwelier Joseph Haffmann in het Montmartre van 1942 te groot wordt, moet hij zijn winkel noodgedwongen overdragen aan zijn werknemer François Mercier. Haffmann kan er nog net voor zorgen dat zijn gezin over de grens in veiligheid komt en wil hen achterna reizen. Als dat niet meer lukt, moet hij noodgedwongen onderduiken in de kelder van zijn winkel, terwijl Mercier en diens vrouw Blanche van hem afhankelijk worden, omdat hij de enige is die zulke mooie sierraden kan maken. Dat zet de verhoudingen flink op scherp...

Adieu monsieur Haffmann is gebaseerd op een gelijknamig toneelstuk, wel enigszins te merken aan de film, dat in 2016 werd geschreven door Jean-Philippe Daguerre en is geïnspireerd op ware gebeurtenissen.

"...moet het hebben van het gedegen acteerwerk en het soms wat vergezochte, maar toch aangrijpende scenario, dat de grotere gruwelen van de oorlog samenbalt tot een psychologisch gevecht onder één dak." (de Volkskrant)

"Los van de geloofwaardige persoonlijke beslissingen bevat het verhaal een relevante connectie tussen juwelen en collaboreren. Over geloven, vertrouwen en kiezen; kiezen voor het juiste." (defilmrecensent.nl)