Do 23 jun 2022 20:15  
 
 

  Poll
  8,85
 
  Regie
  Uberto Pasolini
 
  Land - Jaar
  Verenigd Koninkrijk - 2020
 
  Duur
  96'
 
  Met
  James Norton, Daniel Lamont e.a.
 

Het is niet gebruikelijk dat we films aan u voorstellen die we zelf (nog) niet gezien hebben. Maar de mogelijkheid om mee te doen met de Nederlandse première van de winnaar van de publieksprijs(!) van Film by the Sea in 2021 laten we niet schieten. Het publiek van dat festival heeft zich in de loop der jaren immers ontwikkeld tot een uitstekende graadmeter voor de kwaliteiten van 'de betere film'.

We citeren dus van de festivalsite en uit de persmap: Nowhere special is een indringend en lief Brits drama over een vader die een belangrijke keuze moet maken voor de toekomst van zijn zoontje Michael van 4. John is een 35-jarige, alleenstaande glazenwasser in Noord-Ierland; de moeder verliet hen kort na de bevalling. John is ernstig ziek en heeft nog maar een paar maanden te leven en gaat daarom op zoek naar een nieuw gezin voor Michael. Hij denkt te weten wat hij zoekt en weet zich gesteund door het adoptiebureau, maar het perfecte gezin lijkt niet te bestaan. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De chemie tussen James Norton (getipt als de nieuwe James Bond) als John en Daniel Lamont als de vierjarige Michael is fenomenaal.

"De film van Umberto Pasolini raakt diep en zindert nog lang na."

"De meeste ontroering schuilt misschien in het feit dat John zijn zoontje in eerste instantie weigert in te lichten over de aanstaande adoptie. Hij zal zich immers toch niet meer herinneren hoe waardeloos zijn échte ouders waren: zijn moeder een wegloper, hij een stervende. Wat valt daar nu voor goeds aan te herinneren? Nowhere special biedt ons een paar van die prachtige kleine herinneringen. Herinneringen die Michael - ondanks zijn jonge, feilbare geheugen - uiteindelijk altijd zullen bijblijven." (de Filmkrant)