Do 07 jul 2022 20:15  
 
 

  Poll
  8,90
 
  Regie
  Pawo Choyning Dorji
 
  Land - Jaar
  Butan - 2020
 
  Duur
  110'
 
  Met
  Sherab Dorji, Pem Zam, Ugyen Norbu Lhendup e.v.a.
 

Eindelijk kunnen we u weer eens een 'Himalayafilm' voorstellen. In een ver verleden deden die het vaak erg goed, mede omdat de speciale sfeer van de vaak eenvoudige leefwijzen van de bergbewoners, maar zeker ook het landschap grote indruk maakten. Denk aan Blindsight (8,52) of nog veel verder terug: Die Saltzmänner von Tibet.

Eigenlijk wil Ugyen Dorji in het laatste jaar van zijn lerarenopleiding in Thimphu, de hoofdstad van Bhutan, naar het moderne Australi√ę om er zanger te worden. Maar omdat hij bij zijn studie niet genoeg zijn best deed, besluit de schoolleiding om hem naar het extreem afgelopen bergdorpje Lunana te sturen. Dat ligt op grote hoogte, er is gebrek aan zowat alle voorzieningen en het is er behoorlijk primitief. Hoe pakt hij het aan zonder elektriciteit, zonder lesboeken en er is niet eens een schoolbord. Natuurlijk ontdooit Ugyen schoorvoetend als hij kennismaakt met de leergierige kinderen en de kracht die de dorpelingen op moeten brengen onder de eenvoudige leefomstandigheden.

Als acteurs in Lunana, a Yak in the Classroom koos debuterend regisseur Dorji voor dorpelingen, die inderdaad verafgelegen en op grote hoogte leven. Zij wisten meestal niet eens van het bestaan van films of een camera.

De film werd door Bhutan ingezonden in de Oscar-categorie beste buitenlandse film en werd daar ook voor genomineerd. "Het is alsof San Marino het tot in de finale van het WK voetbal zou schoppen." (De Morgen)

"Ook elders valt er cinematografisch veel te genieten. De meer dan fraaie vergezichten, vol groene grasvlakten, wit getopte bergen en azuurblauwe luchten gaan nooit vervelen. Toeristische attracties, ofwel de plekken die het land doorgaans wil dat bezoekers te zien krijgen, blijven buiten beeld." (Cinemagazine)