Do 01 sep 2022 20:15  
 
 

  Poll
  7,20
 
  Regie
  Fernando León de Aranoa
 
  Land - Jaar
  Spanje - 2021
 
  Duur
  120'
 
  Met
  Javier Bardem, Manolo Solo, Almudena Amor, Óscar de la Fuente, Sonia Almarcha e.a.
 

Om het programma niet al te zwaar te maken, mag El Buen Patrón langskomen. In de fabriek van Blanco worden industriële weegschalen gemaakt; je kunt je een interessanter onderwerp voor een film voorstellen. Omdat Blanco de beste wil zijn en er alles aan doet om een plaatselijke prijs in de wacht te slepen, loopt dat allemaal gevaar als een ontslagen en op wraak beluste werknemer dwarsligt. Dat de baas zich gerust met het privéleven van zijn werknemers bemoeit en daarbij grenzen gemakkelijk overschrijdt moet u ook weten. Een opgepakte zoon, een depressieve opzichter en een verliefde en ambitieuze stagiaire vervolmaken de chaos bij de weegschaalfirma en dan wordt dus - vergeef ons de woordspeling - de balans behoorlijk verstoord.

"El Buen Patrón, dat in februari de grote winnaar was bij de Goya's (de Spaanse Oscars), is het soort publieksvriendelijke satire die vermakelijk is zonder ooit gevaarlijk te worden." (de Filmkrant)

"Dit is leuke komedie met geslaagde satire. Door smakelijke intriges sluit het net rond Blanco steeds meer. Ze werken zich verder in de nesten en de chaos wordt groter en oncontroleerbaar. Hoe iemand alle grip verliest en langzaam gek wordt. El Buen Patrón is heerlijk gênant, zoals te zien in de tafelscène tegen het einde. En dan het laatste shot: voortreffelijk." (De filmrecensent)