Do 29 sep 2022 20:15  
 
 

  Poll
  7,64
 
  Regie
  Gaspar Noé
 
  Land - Jaar
  Frankrijk - 2021
 
  Duur
  142'
 
  Met
  Dario Argento, Françoise Lebrun, Alex Lutz, Kylian Dheret e.a.
 

Het zou ons niet verbazen als Vortex een van de publieksfavorieten van Film by the Sea 2022 zal worden. De film wordt op 10 november in ons land uitgebracht, maar is nu al te zien bij Fanfare. U mag verzuchten dat het opnieuw een film betreft met dementie als onderwerp, maar Vortex zal alle vorige doen vergeten.

Vortex vertelt het verhaal van een ouder koppel. In hun vol boeken en attributen volgestapelde Parijse flat verzorgt 'de vader' zijn dementerende echtgenote, 'de moeder', een gepensioneerd psychiater die vrijwel volledig in haar eigen wereld verblijft. 'De zoon' komt zo nu en dan op bezoek, maar weet het uiteraard ook niet allemaal meer.

Opvallend zijn de voortreffelijke en volledig overtuigende vertolkingen van Dario Argento en Françoise Lebrun en de gebruikmaking van een splitscreen, de gescheiden werelden van de echtelieden symboliserend, hoewel ze zo dicht op elkaar samenleven.

"Alles wat vertrouwd is verdwijnt, alles wat een huwelijk en familie bij elkaar houdt raakt opgelost in een werveling ('vortex') van afstervende vermogens." (EYE)