Do 13 okt 2022 20:15  
 
 

  Poll
  7,32
 
  Regie
  Arnar Guðmundsson
 
  Land - Jaar
  IJsland - 2022
 
  Duur
  123'
 
  Met
  Áskell Einar Pálmason, Birgir Dagur Bjarkason, Viktor Benóný Benediktsson
 

In Beautiful beings vallen zeker de acteerprestaties van de jonge hoofdrolspelers op. Het is deze keer niet de meestal gure natuur die een (hoofd)rol speelt in de IJslandse film, maar de aanvankelijke kilte tussen de jongeren en hun ongemakkelijke agressie. Als kijker ben je verbaasd over het heftige pestgedrag dat ze als groep eenvoudig in stand lijken te kunnen houden.

Addi woont met zijn excentrieke moeder in Reykjavik. Om te voorkomen dat het pesten van zijn klasgenoot Balli verder uit de hand loopt, besluit Addi zich over hem te ontfermen. Gelukkig sluiten twee andere pesters zich aan, maar vraag is of dat goed blijft gaan bij de verkenning van de weg naar volwassenheid; aanvankelijk zijn het agressie en geweld die de loyaliteit en verbondenheid in stand moeten houden. Maar ook dan zoekt Addi naar manieren om hem en zijn vrienden terug te brengen naar een verstandiger pad.

"Eigenlijk komt Addi's alleenstaande, paranormaalbegaafde moeder nog het dichtst in de buurt van een modelouder. Wanneer blijkt dat ze haar gave op Addi heeft overgedragen, voegt dat aan dit even rauwe als gevoelige coming of age-drama een verrassend vleugje magisch-realisme toe." (FbtS)