Zo 06 nov 2022 14:00  
 
 

  Poll
  8,25
 
  Regie
  Frans Weisz
 
  Land - Jaar
  Nederland - 2003
 
  Duur
  90'
 
  Met
  Steve Hooi, Felix de Rooy, Johnny de Mol, Halina Reijn, Pierre Bokma e.a.
 

Een van de oud-leerlingen van internaat Saint Louis in Oudenbosch is Boy Ecury en in 2003 maakte de Nederlandse regisseur Frans Weisz een film over onder meer diens werk in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Kort na de oorlog gaat vader Dundun op zoek naar het lichaam van zijn zoon die in 1944, nog pas 22 jaar oud, werd gefusilleerd en naar het antwoord op de vraag wat de jonge verzetsheld is overkomen. Boy had eerder te kennen gegeven om op Aruba begraven te worden en zijn vader zou die wens graag ten uitvoer willen brengen.

Boy vertrok voor de oorlog vanuit Aruba om in Nederland te studeren en de film begint met zijn eerste wederwaardigheden bij de broeders van Saint Louis, waar hij het als enige zwarte jongen flink te verduren kreeg en hoe hij, enigszins bij toeval, bij het verzet betrokken raakte.

"De film is gedeeltelijk gebaseerd op het boek 'Boy Ecury, een Antilliaanse jongen in het verzet' van Boy's neef Ted Schouten. Het scenario van Arthur Japin, waarvoor dat levensverhaal de basis vormde, biedt Weisz de kans heen en weer te schakelen tussen de oorlog en enkele jaren daarna." (Persmap)

Boy Ecury won een Gouden Kalf voor beste filmmuziek, werd Best Feature Film op het Moondance filmfestival en won de FIPA d'Or de la Meilleure voor originele muziek op het FIPA in Biarritz.


Bijzonderheden
Vooraf een inleiding door Mark Buijs, en in samenwerking met de Gidsen van Saint Louis en de heemkundige kring Br. Christofoor.