Do 24 nov 2022 20:15  
 
 

  Poll
  9,27
 
  Regie
  Lukas Dhont
 
  Land - Jaar
  België, Nederland, Frankrijk - 2022
 
  Duur
  105'
 
  Met
  Émilie Dequenne, Eden Dambrine, Gustav De Waele, Léa Drucker
 

Op Film Fest Gent afgelopen oktober was Close de openingsfilm en de Gentse(!) regisseur en de hoofdrolspelers waren daar natuurlijk bij.

Leo en Remi zijn onafscheidelijke vrienden door dik en dun. In de zomervakantie spelen de dertienjarigen liefst de hele dag buiten hun fantastiespelletjes en slapen dan, soms zelfs in elkaar verstrengeld, bij elkaar thuis.

Na de vakantie valt in de brugklas van hun nieuwe school hun vriendschap op en na de vraag of ze een stelletje zijn, neemt Leo afstand van Remi en kiest hij voor het ruige ijshockey en doet hij mee aan de voetbalgesprekken met de andere jongens. Remi begrijpt niets van de afwijzingen van Leo en gaat eraan onderdoor.

"Lukas Dhonts langverwachte en nu al fel geprezen opvolger van Girl (8,71 red.) is een affectueus, lyrisch portret van een tedere vriendschap dat elke volwassene herinnert aan de tijd toen zomers vrijheid leverden en voor een groot deel bestonden uit ravotten en sleepovers." (persmap)

In Cannes won de 31-jarige Gentenaar Lukas Dhont ex aequo met Stars at noon van Claire Denis de Grand Prix. Het gesnik tijdens die eerste vertoningen zou het applaus zowaar nog hebben overtroffen, "..het bewijs dat de filmmaker alweer intieme, gevoelige cinema aflevert met een grote dosis empathie waarbij de personages nooit veroordeeld worden." (persmap)