Do 05 jan 2023 20:15  
 
 

  Poll
  9,09
 
  Regie
  Niels Arden Oplev
 
  Land - Jaar
  Denemarken - 2022
 
  Duur
  106'
 
  Met
  Sofie Gråbøl, Lene Maria Christensen, Anders W. Berthelsen
 

Regelmatig roemen we de Scandinavische film en met Rose versterken we die waardering.

Ellen en haar man Vagn nemen in de herfst van 1997 Ellens zus Inger mee op een busreisje naar Parijs. Inger is schizofreen en woont in een inrichting, maar als ze maar de juiste medicatie krijgt en al te veel prikkels worden vermeden, durven ze het wel aan. Inger kan desondanks nogal speciaal uit de hoek komen en het reisgezelschap is daar niet altijd van gediend, vooral ook omdat Inger niet altijd de juiste remmingen heeft.

In Parijs geeft Inger uit het niets aan naar een belangrijk persoon uit haar verleden op zoek te zijn en iedereen moet maar deelnemen aan de zoektocht; Ellen en Vagn hebben er hun handen vol aan. En toch wordt het een hartverwarmende en gedenkwaardige reis.

Het Deens feelgood-drama scoorde hoog (4,4 uit 5 op de 5e plaats) bij het publiek van Film by the Sea en regisseur Oplev baseerde het scenario deels op eigen ervaringen. Hij vond een Deense sterrencast bereid om mee te werken met Lene Maria Christensen (The legacy), Søren Malling (Borgen) en de hoofdrol voor Sofie Gråbøl (The killing). De film was dit jaar in Denemarken een enorm box-officesucces.