Do 12 jan 2023 20:15  
 
 

  Poll
  7,44
 
  Regie
  Eric Gravel
 
  Land - Jaar
  Frankrijk - 2021
 
  Duur
  87'
 
  Met
  Laure Calamy, Anne Suarez, Geneviève Mnich e.a.
 

Voor enige rust woont Julie niet ín Parijs maar in de banlieu, want met het openbaar vervoer kan ze onder normale omstandigheden haar werk als hoofd van de schoonmaak in een sterrenhotel in de drukke binnenstad goed bereiken. Het lukt de alleenstaande moeder, met opvang van haar twee kinderen, allemaal nét om alle ballen hoog te houden.

Dan vallen er wat dingen samen: een grote staking van het openbaar vervoer legt de hele stad plat, de dame die de kinderopvang doet wil daarmee stoppen, het hotelwerk eist eigenlijk te veel van haar én een sollicitatiegesprek voor een beter passende baan dreigt in het honderd te lopen.

À plein temps (Engelse titel Fulltime) is weliswaar een sociaal drama maar mag ook spannend heten, met name door de almaar doorploeterende Julie en de voortdurende vraag of het allemaal wel goedkomt. De film is een eerbetoon aan alle alleenstaande moeders.

De film maakt op dit moment een zegetocht langs internationale filmfestivals en won vorig jaar op het Filmfestival van Venetië in de Orrizonti-sectie meerdere prijzen, waaronder die voor beste regisseur en beste actrice.

"À plein temps wordt gedragen door het energieke acteerwerk van hoofdrolspeler Laure Calamy, die als een wervelwind voorbijtrekt, op de huid gevolgd door de camera en begeleid door de hectische electrosoundtrack van Irène Drésel." (EYE)

Zonder Nederlandse distributeur brengt Immanuel Verhoeven (de programmeur van Filmhuis de Spiegel in Heerlen) de film op persoonlijke titel uit.