Do 19 jan 2023 20:15  
 
 

  Poll
  8,22
 
  Regie
  Phyllis Nagy
 
  Land - Jaar
  VS - 2022
 
  Duur
  121'
 
  Met
  Elizabeth Banks, Sigourney Weaver, Kate Mara, Cory Michael Smith, Wunmi Mosaku e.a.
 

Waarschijnlijk onbedoeld is Call Jane anno 2023 weer erg actueel en dan moet u weten dat de film in het Amerika van de jaren ’60 van de vorige eeuw speelt.

Huisvrouw Joy is zwanger van haar tweede kind en ze ziet uit naar de komst van de baby. Maar dan krijgt ze het nieuws dat de zwangerschap haar eigen leven in gevaar brengt en noodgedwongen klopt ze, tot haar verbazing tevergeefs, aan bij een college van (uiteraard) witte mannelijke dokters. Een illegale abortus lijkt de enige oplossing.

Gelukkig zijn er wel 'The Janes' een geheime groep vrouwen, onder leiding van de immer begripvolle Virginia, die er alles voor over heeft en riskeert om vrouwen als Joy te helpen.

De vrouwen redden Joy's leven en deze ingrijpende gebeurtenis wakkert bij haar de ambitie aan om zelf ook andere vrouwen te helpen.

"Toch is Call Jane, behalve een film met een boodschap die er niet om liegt, ook spannend, geestig en als reconstructie van een tijdperk tot in de puntjes verzorgd. Met als bonus een sterke bijrol van Sigourney Weaver, hier al even onverzettelijk als de stoere monsterdoder Ripley uit haar doorbraakfilm Alien (1979)." (FbtS)