Do 26 jan 2023 20:15  
 
 

  Poll
  8,72
 
  Regie
  Felix van Groeningen, Charlotte Vandermeersch
 
  Land - Jaar
  Italië, België, Frankrijk - 2022
 
  Duur
  147'
 
  Met
  Luca Marinelli, Allessandro Borghi, Filippo Timi, Elena Lieti, Elisabetta Mazzullo, Surakzhya Panta, Gualtiero Burzi, Elisa Zanotto, e.a.
 

Het zijn de makers van The broken circle breakdown (9,19) en De helaasheid der dingen (7,84) die (opnieuw) een succesvol boek verfilmden. Die bestseller met de originele titel 'Le otto montagne' en winnaar van de Premio Strega is van Paolo Cognetti en de Belgische regisseurs én partners laten de film ook in de prachtige Aostavallei in Italië spelen.

De acht bergen vertelt het verhaal van de speciale vriendschap tussen de stadse Pietro en Bruno, die echt een jongen van de bergen is; Pietro is een man van de wijde wereld, Bruno blijft de bergen trouw. En toch overleeft hun vakantievriendschap de kinderjaren, ook na een stilte van bijna twintig jaar. "Een film over liefde tussen mensen, eenzaamheid, houvast, familierelaties en verknochtheid aan een streek." (persmap)

"Het neigt soms naar kitsch, die mooie plaatjes van bebaarde mannen die zwijgend houthakken in de sneeuw, maar de filmmakers houden het binnen de perken. Het krappe, bijna vierkante beeldformaat voorkomt dat de film eruitziet als een National Geographic-documentaire en het scenario geeft nooit te veel prijs." (de Volkskrant)