Do 02 feb 2023 20:15  
 
 

  Poll
  8,16
 
  Regie
  Oliver Hermanus
 
  Land - Jaar
  Verenigd Koninkrijk - 2022
 
  Duur
  102'
 
  Met
  Bill Nighy, Aimee Lou Wood, Tom Burke, Alex Sharpe, e.a.
 

Britser zal het niet worden dan bij het wel en wee van bolhoed, paraplu, krijtstreep kantoorklerk Mr. Williams in het Londen van 1953. Hij rouwt om zijn overleden echtgenote, onderhoudt nauwelijks nog contacten, ook niet meer met zijn zoon en het leven gaat dus eigenlijk aan hem voorbij. Zijn werk als hoofd van de afdeling Ruimtelijke Ordening op het gemeentehuis omhelst nauwelijks meer dan het over en weer schuiven van dossiers van ingediende verzoeken van de inwoners. Maar als hij te horen krijgt dat hij nog maar een paar maanden te leven heeft, komt een onverwachte energie in hem los en wil hij de wereld alsnog wat moois achterlaten.

Het verhaal van Living heeft een bijzondere ontstaansgeschiedenis: het verhaal van de Japanse film Ikiru uit 1952 van Akira Kurosawa werd door schrijver en Nobelprijswinnaar Kazuo Ishiguro naar een nieuw scenario omgewerkt, zoals hij dat eerder deed met onder andere The remains of the day. De plot werd verplaatst naar Londen en de Zuid-Afrikaanse regisseur Hermanusdo trad er voor het eerst mee buiten zijn thuisland.

"Acteur Bill Nighy levert een krachttoer in de hoofdrol. Het is een sterk staaltje anti-typecasting, geheel tegen het jongensachtige imago in dat Nighy aankleeft, zelfs al werd hij onlangs 73." (de Filmkrant)

"Living stelt met een elegant gebaar de vraag wat van belang is in het leven. Dat hoeft niet van de daken te worden geschreeuwd, en dat hoeft niet door iedereen te worden opgemerkt. Het kan iets zijn dat betekenisvol is voor jezelf." (Trouw)