Do 09 feb 2023 20:15  
 
 

  Poll
  6,71
 
  Regie
  Ruben Östlund
 
  Land - Jaar
  Zweden, Duitsland, Frankrijk, Denemarken - 2021
 
  Duur
  147'
 
  Met
  Woody Harrelson, Charlbi Dean, Harris Dickinson, e.v.a.
 

Regisseur Ruben Östlund is bekend om het ongemak in zijn films (zoek op de Fanfaresite nog eens terug naar Turist) én vanwege de exorbitante rijkdom van sommige aardbewoners, die hij met veel plezier te kakken zet. The square uit 2017 (eerste Gouden Palm voor Östlund) hebben we overgeslagen, hoewel ook die hoog scoorde bij de publiekswaarderingen. De lezers van de Volkskrant kozen Triangle… (opnieuw een Gouden Palm) als de beste van 2022 en we mochten die dus niet ook overslaan.

We komen, net als de modellen Carl en Yaya terecht op een luxe cruise met alleen maar puissant rijken. Toevallig actueel is de aanwezigheid van een Russische oligarch, die zijn fortuin verdiende met mest, en wapenhandelaren passen daar prima bij: de Britse Winston en Clementine hebben er hún rijkdom aan te danken; zij vertegenwoordigen het Verenigd Koninkrijk. Uli en Therese, zij zit in een rolstoel en kan door een hersenaandoening nauwelijks nog praten, vertegenwoordigen het rijke West-Duitsland en het monddode oosten.

En dan is er nog de Marx-citerende, aan alcohol verslaafde kapitein Thomas, die ook zo nu en dan een duit in het zakje doet of eigenlijk níet...

Er is storm op komst!

"Zo biedt Triangle of sadness een symbolische weergave van onze hyperkapitalistische wereld en hoe die tot stand kwam en in z'n huidige vorm ten einde lijkt te komen."