Do 23 feb 2023 20:15  
 
 

  Poll
  7,87
 
  Regie
  Martin McDonagh
 
  Land - Jaar
  VS, Ierland - 2022
 
  Duur
  113'
 
  Met
  Colin Farrell, Brendan Gleeson, Barry Keoghan, e.a.
 

Dat de film van de Ier Martin McDonagh (Three billboards outside Ebbing, Missouri (8,20) uit 2018) de Golden Globe zou winnen voor beste komediefilm lag niet helemaal voor de hand: voor zwarte komedie was passender geweest als die categorie had bestaan. Die voor Colin Farrell voor beste acteur en McDonagh voor het scenario waren gemakkelijker te voorspellen.

Pádraic en Colm zijn vrienden door dik en dun, ergens op het dunbevolkte eiland Inishirin voor de Ierse kust. Men leeft er boven op elkaar zoals je kunt verwachten en Colm heeft daar plotsklaps genoeg van; hij zet zijn vriend rücksichtslos aan de kant en zegt zelfs een vinger af te zullen knippen als Pádraic nog toenadering zoekt.

Natuurlijk spelen er nog andere verwikkelingen, maar iedereen in de pub bemoeit zich met de zaak en heeft er zo zijn of haar mening over. Escalatie ligt voor de hand...

"En zal Colm, een gepassioneerde muzikant die zijn vingers broodnodig heeft om viool te spelen, zijn gruwelijke dreigementen echt uitvoeren? De steeds ongeruster klinkende score van Carter Burwell doet alvast weinig goeds vermoeden." (De Morgen *****)