Do 02 mrt 2023 20:15  
 
 

  Poll
  7,97
 
  Regie
  Frances O’Connor
 
  Land - Jaar
  Verenigd Koninkrijk - 2021
 
  Duur
  130'
 
  Met
  Emma Mackey, Fionn Whitehead, Oliver Jackson-Cohen e.v.a.
 

Omdat het tijd werd voor weer eens een kostuumfilm, in een prettig moderne vormgeving, bieden we het levensverhaal aan van schrijfster Emily Brontë (1818-1848). Zus van de ook schrijvende Charlotte, Anne en broer Branwell die eveneens schreef, maar ook kunstschilder was. Emily heeft haar bekendheid vooral te danken aan 'Woeste hoogten' uit 1847, al werd die roman pas na haar dood een van de klassiekers van de Engelse literatuur.

Emily Brontë past zich niet aan bij de gebruiken van haar familie en de burgers van Yorkshire. Haar eigenwijze gedrag maakt haar tot een buitenbeentje, waarmee ze probeert zichzelf te zijn. Vooral haar broer stimuleert haar bij het vinden van haar eigen weg.

"Gelukkig vertelt O'Connor de geschiedenis met een bijzonder muzikaal gevoel voor ritme, sfeer, landschap en geluid. En fictief of niet, tussen Emily en haar verkrampte predikant knettert het aanstekelijk." (de Volkskrant)

"De film geeft Emily niet alleen een modern voorkomen, O'Connor geeft haar ook een echte affaire. Ze zegt daarmee dus ook dat 'Wuthering Heights' niet per se ontsproten is uit haar rijke verbeelding, maar dat Emily put uit ervaring. Dat is een vrije interpretatie." (Trouw)