Do 04 mei 2023 20:15  
 
 

  Poll
  8,72
 
  Regie
  Colm Bairéad
 
  Land - Jaar
  Ierland - 2022
 
  Duur
  96'
 
  Met
  Andrew Bennett, Catherine Clinch, Carrie Crowley, Michael Patric
 

Opnieuw een debuutfilm, deze keer van de Ierse regisseur Colm Bairéad, waarover we hier onze waardering uitspreken. De gesproken taal: het Iers-Gaelisch (en het landschap) geven de film een touch mee, net als het verhaal dat zich in 1981 afspeelt.

Er is weer een kind op komst en daarom is er tijdelijk geen plaats voor de 9-jarige, introverte Cáit, zoals dat trouwens gebruikelijk was in streng-katholieke gezinnen. Er is eigenlijk sowieso al weinig liefde binnen het gezin te bemerken en als Cáit gedurende de zomer op het platteland wordt 'gestald' bij een oom en tante leeft ze op, ondanks de stugheid van haar oom Seán. Van haar tante Eibhlín krijgt ze meer vriendelijkheid. Ook in dit gezin bemerkt Cáit enkele geheimen. The quiet girl (of origineel: An cailín ciúin) was genomineerd voor de Oscar voor beste buitenlandse film, maar die prijs ging naar Everything, everywhere all at once. De film werd wel 'beste film' van 'beste regisseur' bij de Irish Film and Television Awards.

"A deeply moving tale of rural Ireland already feels like a classic." (The Guardian *****)

Gebaseerd op de roman 'Foster' van de Ierse Claire Keegan.

"Emoties die zij zelf meestal wegdrukken, maar die voor de kijker desalniettemin scherp voelbaar zijn. Bairéad leunt daarbij op de even ingetogen als lyrische beelden van cameramens Kate McCullough. Een film die even breekbaar en delicaat aanvoelt als zijn zwijgzame hoofdpersoon." (de Filmkrant)