Do 25 mei 2023 20:15  
 
 

  Poll
  8,71
 
  Regie
  Emmanuelle Nicot
 
  Land - Jaar
  België, Frankrijk - 2022
 
  Duur
  87'
 
  Met
  Zelda Samson, Fanta Guirassy, Alexis Manenti
 

Vandaag presenteren we u de winnaar van de publieksprijs van het IFFR 2023, voorwaar een bijzonderheid omdat in Rotterdam meer dan 500 (lange én korte, dat wel) films te zien waren. En dan hebben we het ook nog over het regiedebuut(!) van de Belgische Emmanuelle Nicot, dat in Cannes in wereldpremière ging en daarna een zegetocht maakte langs festivals en in de filmtheaters.

Dalva van 12 is bepaald niet de gemakkelijkste: ze kleedt zich gerust als een volwassene en ze is erg opstandig omdat ze door de politie werd weggehaald bij haar vader Jacques met wie ze samenwoonde. In het opvangtehuis zal ze moeten leren waar de grenzen liggen die ze moet respecteren en hoe ze zal moeten dealen met het trauma van de breuk met haar vader. Maar kamergenote Samia, bijgenaamd de pitbull en met een prostituee als moeder, en de werkers van de opvang doen daar alles aan.

"In de Semaine de la Critique, een parallelcompetitie op het festival van Cannes, won Nicot de persprijs voor dit treffende debuut. Maar ook hoofdactrice Zelda Samson - 11 jaar op het moment van de casting - werd er gelauwerd als rijzende ster. Terecht: haar vertolking, tussen 'gefetisjiseerde' vrouw en onschuldig kind, is van een zeldzame nuance en veelzijdigheid." (De Morgen)

"Dijk van een film in de beste - denk Dardenne, Belvaux - Waals-Belgische cinema traditie." (Rotterdam, Vandaag en morgen)

"De fase waarin dit meisje zich niet eens bewust is van het probleem dat de buitenwereld ziet. Aan alles voel je dat Dalva nog een lange weg te gaan heeft. Maar de eerste stappen heeft ze gezet." (Trouw)