Do 08 jun 2023 20:15  
 
 

  Poll
  8,55
 
  Regie
  Jean-Paul Salomé
 
  Land - Jaar
  Frankrijk - 2022
 
  Duur
  121'
 
  Met
  Isabelle Huppert, Alexandra Maria Lara, Marina Foïs e.a.
 

Wanneer de gebeurtenissen in een film op waarheid berusten, kijk je er anders naar en meestal kun je nauwelijks geloven dat ze hebben plaatsgevonden.

Vakbondsvrouw Maureen Kearney werkt bij het Franse Areva voor de tienduizenden werknemers in de nucleaire industrie en kan niet anders dan als klokkenluider optreden en daarbij een staatsgeheim wel móet bekendmaken. Dat ze daarbij vrijwel alleen komt te staan had ze niet kunnen vermoeden, maar bij het schandaal blijken dan ook hoge functionarissen tot en met ministers betrokken te zijn. Ook haar privéleven komt onder zware druk te staan, een extraverzwarend gegeven. Haar aanvankelijke slachtofferrol verandert daarbij zelfs in die van verdachte…

"Isabelle Huppert speelt in La syndicaliste haar beste rol sinds Elle uit 2016" (de Volkskrant)

"Salomé baseerde de film op het gelijknamige non-fictieboek van Caroline Michel-Aguirre, dat de affaire rond Kearney en Areva in 2019 opnieuw onder de aandacht bracht." "Iedereen is dit schandaal vergeten", zegt Huppert. "Dat is verbijsterend, gezien wat er gebeurd is. Daar heeft ook het boek niet echt verandering in kunnen brengen". (uit de Filmkrant)