Do 15 jun 2023 20:15  
 
 

  Poll
  7,36
 
  Regie
  Gina Gammell en Riley Keough
 
  Land - Jaar
  Verenigde Staten - 2022
 
  Duur
  115'
 
  Met
  Jojo Bapteise Whiting, LaDainian Crazy Thunder, Jesse Schmockel. e.a.
 

Met de vertoning van War pony zetten we u de winnaar voor van de Camera d'Or van Cannes 2022. Die prijs gaat naar de beste debuutfilm en is mede bedoeld om nieuwe talentvolle regisseurs aan te moedigen een volgende film te maken.

In het Pine Ridge Reservaat in de staat South Dakota wonen Matho en Bill, twee Oglala Lakota jongens. Bill scharrelt als 23-jarige jonge vader van twee kinderen van twee verschillende vrouwen zijn kostje bij elkaar met het fokken van poedels en een baantje buiten het reservaat. De 12-jarige Matho ziet zijn vader graag als voorbeeld ook al is die een drugsdealer, wiens voorraad crystal meth hij stiekem verhandelt wat hem en zijn vrienden al snel in de problemen brengt.

De wegen van Bill en Matho kruisen elkaar, maar of dat nou zo gunstig is voor hun respectievelijke omstandigheden is maar de vraag.

"War pony is een realistisch drama en een intiem portret over het leven in het Pine Ridge Reservaat." (persmap)

"War pony heeft geen voorspelbare verhaallijn en is in gelijke mate pijnlijk, humoristisch, moedeloos makend en hoopvol. Een rijk drama zonder makkelijke oplossingen." (de Volkskrant)