Do 22 jun 2023 20:15  
 
 

  Poll
  7,66
 
  Regie
  Georgia Oakley
 
  Land - Jaar
  Verenigd Koninkrijk - 2022
 
  Duur
  97'
 
  Met
  Rosy McEwen, Lucy Halliday, Kerrie Hayes, Lydia Page e.a.
 

Net als vorige week is Blue Jean een (indrukwekkend) speelfilmdebuut. Bovendien schreef de Britse Georgia Oakley ook nog het scenario van haar film.

De Jean uit de titel is gymdocente op een middelbare school. Het is 1988 en de regering Thatcher nam met Sectie 28 een wet aan, die op scholen de 'promotie van homoseksualiteit' verbiedt. Hoe actueel kan dat in 2023 nog steeds zijn, wanneer onlangs in Ghana, Oeganda en Rusland soortgelijke wetten werden aangenomen. Overigens werd Sectie 28 in het Verenigd Koninkrijk in 2003 weer opgeheven.

Op haar school heeft niemand weet van Jeans lesbische geaardheid; dat vindt ze niet nodig, ze wil discussies vermijden en de nieuwe wet maakt het al ingewikkeld genoeg.

Wanneer Jean in een gaybar een van haar nieuwe leerlingen Loïs tegen het lijf loopt wordt het moeilijk om privé en werk gescheiden te houden.

Blue Jean werd in Venetië geselecteerd voor het Giornate degli Autori-programma van het Filmfestival van Venetië en won daarin de publieksprijs. De film won vier British Independent Film Awards, waaronder die voor de beste hoofdrol en beste debuterend scenarioschrijver.

"Oakley laat weinig ruimte voor ambiguïteit, maar vertelt een treffend verhaal over de onmenselijkheid van Thatchers bestuur." (de Filmkrant)

"Inhoudelijk boeit deze film de kijker vanaf minuut één..." (Cinemagazine)