Do 31 aug 2023 20:15  
Ma 18 sep 2023 14:00  
 

  Poll
  8,84
 
  Regie
  Christopher Nolan
 
  Land - Jaar
  Verenigd Koninkrijk, VS - 2023
 
  Duur
  180'
 
  Met
  Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr., Florence Pugh, Benny Safdie, Michael Angarano, Josh Hartnett, Rami Malek
 

Toen het verhaal van J. Robert Oppenheimer regisseur Christopher Nolan ter ore kwam, voelde hij onmiddellijk de plicht om het te verfilmen. Ondanks zijn grote naam kon, met name vanwege de ernst van dat verhaal, niet vermoed worden dat de film zo’n enorm succes zou worden. Oppenheimer komt terug in de Maandagmatinee op 18 september om 14 uur in F&A.

Robert Oppenheimer werd geboren in New York in 1904. In de jaren 20 en 30 studeerde hij aan diverse universiteiten, aanvankelijk scheikunde en later natuurkunde. Die laatste richting maakte hem tot 'de vader van de atoombom'. Hij werkte samen met onder anderen Max Born, Albert Einstein en Bertrand Russel.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gevreesd dat het Naziregime de beschikking zou krijgen over een oppermachtig wapen en president Franklin D. Roosevelt koos daarom Oppenheimer om het supergeheime 'Manhattan Project' te leiden. Op 16 juli 1945 slaagde dat erin om met de grootste ontploffing ooit gezien de eerste stap te zetten naar wat gevoeglijk bekend is.

Het laatste deel van de film behandelt het onderzoek dat na de oorlog in de McCarthy-periode naar hem werd verricht vanwege vermeende communistische sympathieën.

Als medeoprichter van wat in 1960 de World Academy of Art and Science zou gaan heten, het instituut dat zich beijverde om het potentiële gevaar van wetenschappelijke uitvindingen voor de mensheid bespreekbaar te maken, kreeg hij alsnog enige herwaardering .