Do 14 sep 2023 20:15  
 
 

  Poll
  7,74
 
  Regie
  Maïwenn
 
  Land - Jaar
  Frankrijk - 2023
 
  Duur
  117'
 
  Met
  Johnny Depp, Maïwenn, Benjamin Lavernhe, Melvil Poupaud, Pierre Richard, Pascal Greggory, India Hair
 

Met de openingsfilm van Cannes van dit jaar doen we, met dank aan Paradiso-films, mee met de Nederlandse première van de film die in voorpremière ook op Film by the Sea te zien zal zijn.

Als buitenechtelijk kind lijkt er voor Jeanne Bécu, onder meer ook bekend als Jeanne Vaubernier en levend in armoede, in de achttiende eeuw geen toekomst. Maar mede door haar belangstelling voor cultuur, aangewakkerd door haar moeders aristocratische baas die haar leert lezen, én haar charmes, klimt ze toch hogerop en ontmoet ze zowaar koning Lodewijk XV: liefde op het eerste gezicht. Zij wordt zijn courtisane en hij vindt met haar helemaal zijn levenslust terug. Maar dat is natuurlijk geheel tegen de wil van het hof, waar een straatmeisje niet thuishoort. Wanneer Madame du Barry bij hem intrekt veroorzaakt dat aan het hof een enorme ophef.

"Het is fijn om nog eens een historische film te zien, die moeite doet om een tijdsperiode correct neer te zetten. De zin van La Borde die het beste alles samenvat: 'C'est Versailles'." (Cinemagazine)