Do 24 okt 2013 20:15  
Zo 27 okt 2013 14:00  
 

  Poll
  9,07
 
  Regie
  Mark Verkerk, Ruben Smit
 
  Land - Jaar
  Nederland - 2013
 
  Duur
  97'
 
  Met
  De natuur
 

Op het moment dat we dit noteren is De nieuwe wildernis al enkele weken een van de best bezochte films in Nederland. U weet ondertussen wel: we hebben het over een Nederlandse natuurdocumentaire(!). De steun die we graag aan vaderlandse films verlenen is in dit geval dus niet eens zo dringend nodig.

Gedurende twee jaar verbleven de makers van De nieuwe wildernis honderden uren in en rondom de Oostvaardersplassen, waar nog te zien is hoe Nederland er duizenden jaren (geleden) heeft uitgezien. Het levensritme van vossen, ganzen, ijsvogels, edelherten, heckrunderen en de grootste kudde wilde konikpaarden ter wereld bepaalt er het dagelijkse leven. Je had er geen weet van, dat het bestond en toch is het maar net om de hoek. De ‘circle of life’ is prachtig in cinemascope in beeld gebracht: soms aangrijpend, regelmatig humoristisch en soms ook vertederend.

"De nieuwe wildernis is een majestueuze ode aan het alledaagse dier. (..) Zoals gebruikelijk bepleit de vertelstem, die af en toe wat door de knieën zakt voor de jonge kijker, waar mogelijk de darwinistische kijk." (de Volkskrant)