Do 20 dec 2018 20:15  
 
 

  Poll
  8,36
 
  Regie
  Pawel Pawlikowski
 
  Land - Jaar
  Polen - 2018
 
  Duur
  88'
 
  Met
  Tomasz Kot, Joanna Kulig, Agata Kulesza e.a.
 

Wanneer we dit schrijven is Cold War nog niet uit in Nederland. We profiteren van het feit dat we hem al zagen op het Film Fest Gent. Na Ida (8,39), de Oscarwinnaar voor beste buitenlandse film in 2014, komt regisseur en scenarioschrijver Pawel Pawlikowski opnieuw met een sterke film.

In het Polen tijdens de Koude Oorlog beleven Wiktor en Zula in 1949 een hartstochtelijke romance. Dirigent-pianist Wiktor vond de veel jongere Zula bij zijn zoektocht naar een traditioneel volksliederenzang- en dansgezelschap. Maar wanneer ook hymnes van Stalin moeten worden opgevoerd, voelt Wiktor zich genoodzaakt om met Zula naar het Westen te vluchten.

In Cannes 2018 werd Pawlikowski beste regisseur van het filmfestival en Agata Kulesza zagen we ook in het hierboven al gememoreerde Ida. Cold War zou gebaseerd zijn op het leven van de ouders van de regisseur.

"Eigenlijk zou ik elk shot uit Cold War wel uit de film willen knippen om het aan de muur te hangen" en "Het is de ultieme love story over twee mensen die niet met en niet zonder elkaar kunnen leven". (de Filmkrant)

"Een jazzy, visueel vernuftig filmpje over onmogelijke liefde in onmogelijke, politiek gechargeerde tijden, dat amper 85 minuten nodig heeft om de gevoelstemperatuur in Cannes aanzienlijk de hoogte in te jagen." (Knack Focus)