Do 11 mei 2023 20:15  
 
 

  Poll
  8,95
 
  Regie
  Sam Mendes
 
  Land - Jaar
  Verenigd Koninkrijk, VS - 2022
 
  Duur
  115'
 
  Met
  Olivia Colman, Micheal Ward, Tom Brooke, Tanya Moodie, Colin Firth, Hannah Onslow, Toby Jones, Crystal Clarke
 

Film- en theaterregisseur Sam Mendes kennen we van American beauty uit 1999 (met een Oscar voor beste regisseur), Skyfall (8,28) en 1917 (8,88) (Golden Globe voor beste film) om maar eens een paar uitersten te noemen.

Met zo’n palmares kun je voor (én achter) de camera krijgen wie je wilt, zoals bij voorbeeld Oscarwinnaar Olivia Colman, B-winnaar Micheal Ward en Oscarwinnaar Colin Firth. Roger Deakins is de cameraman en Trent Reznor en Atticus Ross droegen zorg voor de muziek.

Empire of light is een ode aan de bioscoop van weleer aan de hand van de wederwaardigheden van het personeel van een vervallen bioscoop. Daarom speelt de film aan het begin van de jaren tachtig in de Engelse badplaats Margate. Door het liefdesverhaal van Hilary die aan schizofrenie lijdt en de jonge, zwarte, nieuwe collega Stephen, niet vanzelf geaccepteerd door de buitenwereld, vergeten we enigszins de moeite die de prachtige art nouveau bioscoop moet doen om het hoofd boven water te houden.

"Maar het mooie aan Empire of Light is ook dat het telkens een net iets andere kant opgaat dan je verwacht. En daardoor verrast en raakt. De film is het beste als je hem onvoorbereid kijkt en je laat meenemen door het vakkundige acteerwerk en de sfeervolle beelden." (NRC)

"Mendes trekt ons achter de schermen van een filmtheater, waar de werknemers een intrigerende microkosmos vormen en waar op celluloid gevangen beelden met licht tot leven worden gewekt om verstrooiing, inzicht en ontroering te bieden. Ook Empire of light slaagt daarin." (De Telegraaf)